In English 9T4ezAALc

Massage af Sterno

SCMSterno-Kleido-Masto-Ideus (eller bare kaldet ”Sterno”) er for de fleste den vigtigste muskel at behandle i forbindelse med symptomer i hovedet. Den består af to ”pølser” på tykkelse med en finger og hæfter 3 steder: På kravebenet, på brystbenet og bag ved øret på ”den mastoide process”.

Prøv at trykke på den. Er den øm? Stråler den op i hovedet og ansigtet? Dette er beviset for at der er en forbindelse mellem dine symptomer og denne muskel og så skal den masseres til den ikke længere er øm nogen steder.

 

Skærmbillede 2015-12-06 kl. 16.28.57 Skærmbillede 2015-12-06 kl. 16.29.57 Skærmbillede 2015-12-07 kl. 17.50.24

På denne ilustration kan man se hvordan triggerpunkter i sterno (markeret med krydser) sender smerte op til hovedet og ansigtet (markeret med rød).

Skærmbillede 2015-12-06 kl. 15.18.53


Symptomer

 

Triggerpunkter i Sterno giver et underligt virvar af symptomer i hovedet lige fra hovedpine og tandsmerter til problemer med balancen og hørelsen. Her kan du se de mest normale Sterno symptomer listet op:

Smerter i de bagerste tænder.
Smerter i kæben.       
Smerter i tindingen.
Smerter oven på hovedet.
Lydoverfølsomhed.
Lysoverfølsomhed.

Synsbesvær.
Synkebesvær.
Øjne der løber i vand.
Høfebersymptomer.
Kvalme.
Svimmelhed/Balanceproblemer.
Irritation i øjet og næsen.

Optimalt set, skal Sterno have massage 8 gange om dagen, jævnt fordelt igennem dagen, men hvis du behandler den som del af Basic Head Program, vil den blive behandlet 4 gange om dagen.

Brug nedenstående massage-greb til at finde ømme triggerpunkter i Sterno. Jo mere de stråler ud/gør ondt, jo bedre er triggerpunktet. Når du har fundet et godt triggerpunkt, skal du holde et tryk i ca. et ½ til 1 minut på hver af dem.

Det er ikke afgørende hvor hårdt du trykker, men kun hvor ondt det gør. Forestil dig en smerte-skala fra 1 til 10, hvor 1 er ingen smerte og 10 er uudholdelig smerte. Så skal du trykke så smerten er på ca. 5 – det skal altså kunne mærkes, men være en ”god/rar” smerte.

Når du starter skal du dog ikke trykke hårdere end 2. Mange begyndere tror fejlagtigt at jo hårdere, jo bedre. Men det er helt forkert! Mange kommer til at trykke så hårdt at deres symptomer blusser op og de må ende med at tilbringe flere dage i sengen.

OBS!!! Alt for mange opgiver programmet enten fordi deres Sterno er for øm eller fordi at de kommer til at trykke for hårdt og det er intet mindre end en katastrofe da man således stopper vejen til fuld helbredelse. Hvis Sterno er ”for” øm er dette NETOP grund til at fortsætte. Jeg kan ikke understrege dette nok, da dette er den primære grund til at patienter stopper programmet. Så pas på! Hvis du tager dig selv i at sidde og bide tænderne sammen og ”holde smerten ud” har du misforstået hvor hårdt du skal trykke.

Hvis du alligevel er kommet til at trykke for hårdt, skal du tage en pause på 3-4 dage og så starte igen stille og roligt.

 

 

Greb

 

For mange er det helt naturligt at bruge mange forskellige hånd-greb. De tænker slet ikke over hvordan de tager fat i Sterno. Men for andre føles det underligt og akavet at massere Sterno. Nedenfor kan du se en række af de grund-greb jeg bruger når jeg underviser i Sterno-massage. De kan allesammen noget forskelligt og det er godt at have lidt at vælge imellem hvis du bliver træt i hånden. Men husk på at alt bliver lettere med øvelse og du vil også øge din hånd-styrke i takt med at du trykker hårdere og hårdere.

 

A - Knivtangs-greb:

I dette greb, er det fingerspids mod fingerspids. Det er altså ikke finger-fladerne, der trykkes sammen da det er væsentlig hårdere at vedligeholde et sådant tryk. Hvis du alligevel trykker fingerfladerne sammen, skal du være forberedt på at blive mere træt i hånden.
A1) Med pegefingeren
A2) Med langemanden.
A3) Med både pegefinger og langemand

17 16 18

 

B - Tommel-tryk med understøttelse

Man kan trykke forskellige steder på pegefingeren, men det er vigtigt, at de 4 andre fingre ligger under pegefingeren og støtter under.

B1) Tryk på det første led af pegefingeren.
B2) Tryk på det andet led af pegefingeren.

15 12

 

C - Finger-træk

Her er tommel-fingeren passiv og det er pegefingeren og langemanden, der gør alt arbejdet idet de trækker ned mod tommelfingeren.

10

 

 

D - Lige Tommel Tryk:

Ideen med dette greb er, at trykke tommefingeren direkte ind i Sterno og så bruge halsen som underlag for trykket. Man bruger altså ikke de andre fingre som så kan hvile. Man kan både trykke med fingerspidsen og fingerfladen på tommelfingeren, men hvis man vil bruge mindst mulige kræfter, skal tommelfingeren være udstrækt som en forlængelse af armen og så skal man trykke med fingerspidsen. Det kan også anbefales at sætte albuen i bordet. Denne greb virker kun på de øverste 4-5 cm. af sterno hvor musklen er mindre løs.

9

 

 

E - Flad Knibtang:

Her trykkes fingerfladerne sammen mellem tommelfingeren og pegefingeren mens langemanden ligger ovenpå og giver ekstra tryk.

8

Håndstillinger

 

Nedenfor kan ses en række forskellige håndstillinger, der kan bruges til massage af Sterno:

6 7 5 4 3 2 1